• Beseda v knižnici

          • Dňa 19.3.2019 sa žiaci 7. – 9. ročníka zúčastnili besedy so slovenskou spisovateľkou Lenou Riečanskou, ktorá predstavila svoje knihy a oboznámila nás so svojou tvorbou. Žiaci sa dozvedeli, kde hľadá inšpiráciu pre písanie svojich kníh a o čom najradšej píše. Besedu spestrilo vystúpenie žiakov zo Základnej umeleckej školy v Michalovciach, hudobná skupina BONN a dramatický krúžok ASI TAK. Žiaci sa pobavili a zároveň dozvedeli niečo nové. V závere si žiaci mohli knihy zakúpiť a spisovateľka  ich s radosťou podpísala a urobila si s nami spoločné foto.

          • Deň ľudovej rozprávky

          • Pri príležitosti výročia narodenia Pavla Dobšinského (16. marca 1828), známeho zberateľa slovenských rozprávok, poeta, prekladateľa a folkloristu sa na našej škole uskutočnilo podujatie - Deň ľudovej rozprávky, ktoré usporiadala naša školská knižnica 15. marca 2019.

            Na úvod sme sa oboznámili zo životom  a dielom veľkého rozprávkara Pavla Dobšinského. Potom  nasledovalo malé divadelné predstavenie rozprávky „Trojruža“, ktoré pripravili žiaci 6. ročníka našej školy. Naši malí umelci nás preniesli  do sveta rozprávok, ktoré zbieral a písal Pavol Dobšinský a boli sme veľmi radi, že v nich víťazí dobro nad zlom.

            Deti si mohli pozrieť a požičať aj knihy od Pavla Dobšinského, ktoré máme v našej školskej knižnici. Na záver sme si v krátkom teste overili vedomosti o ľudových rozprávkach a o našom veľkom rozprávkarovi.

            Podujatia sa zúčastnili žiaci celej našej školy a veríme, že okrem kultúrnych zážitkov si rozšírili aj svoje vedomosti v oblasti literatúry.

          • Hrnčiarstvo - beseda

          • Dňa 11.3.2019 sa na našej škole v spolupráci so Zemplínskym osvetovým strediskom a Zemplínskym múzeom v Michalovciach konala beseda s etnografom Mgr. Jozefom Hrabovským -  na tému Hrnčiarstvo. Žiaci sa oboznámili s  históriou tohto remesla v našom regióne a s procesom výroby.

          • 13. školský ples „Páví ples“

          • A máme za sebou ďalší školský ples. Tentokrát sa niesol v duchu noblesy, čomu nasvedčuje aj názov „Páví ples“.

            Cieľom nebolo len zabaviť sa, ale aj to aby si žiaci osvojili a upevnili základy spoločenského správania sa a stolovania. Z toho dôvodu boli zapojení do celej prípravy plesu a počas celého diania nás obsluhovali žiaci deviateho ročníka.

            Úvod plesu sa začal vystúpením našich žiakov. Po úvodnej časti nasledoval príhovor pani riaditeľky PaedDr. Kataríny Kerešatanovej a následne skvelá zábava, ktorou nás sprevádzal p. uč. Pulko. Naši čestní hostia boli pracovníčky Zemplínskeho osvetového strediska Michalovce, ktoré v závere plesu vyhlásili kráľa a kráľovnú plesu za I. a II. stupňa. Nechýbala ani bohatá tombola, ktorá potešila mnohých žiakov.

            Touto cestou sa chceme poďakovať aj sponzorom, ktorí nám prispeli na tento ples: Rada školy (Šimková), Frigová, Pizza Casino.

            Zároveň ďakujeme rodičom za sladké pochúťky: prvý ročník: Tomášová, Koškovský, Cuprík, tretí ročník: Geciová, Topoľanová, Gavulová, Pirč, štvrtý ročník: Rychvalský, Chovaníková, Toucimák, Ščerbáková, Gerová, piaty ročník: Ihnátová, šiesty ročník: Chovaníková, Hliváková, Harakaľová, Dobrocká, siedmy ročník: Ščerbák, Harakaľová, ôsmy ročník: Kereštanová, deviaty ročník: Čižmár.

            Ďakujeme všetkým, ktorí sa podieľali na príprave plesu a tešíme sa opäť o rok.

          • Svetový deň bez mobilu

          • Každý rok si už tradične pripomíname 6. február ako Svetový deň bez mobilu. Aj na našej škole sme v tento deň mali príležitosť zamyslieť sa nad tým, ako nám telefóny zasahujú do životov, prípadne ako nám ich uľahčujú a tak si uvedomiť skutočné hodnoty života. Spoločne so žiakmi sme diskutovali na tému „Nástrahy používania mobilov“, vytvorili maketu mobilného telefónu a svoje názory o pozitívnych a negatívnych stránkach „mobilovania“ vyjadrili prostredníctvom samostatných písomných prác.

          • Zápalky v rukách detí - výtvarna súťaž

          • Naša škola sa vo februári zapojila do 16.ročníka súťaže detí vo výtvarnom prejave „Zápalky v rukách detí“, ktorú organizuje dobrovoľný sekretár Dobrovoľnej požiarnej ochrany SR a prezident Hasičského a záchranného zboru. Ďakujeme žiakom za práce , ktoré reprezentovali našu školu.: A.Podhorovi 1.A, S.Kereštanovi 1.A, N.Cupríkovej 3.A, L.Gavulovej 3.A, L.Ciklaminyove 4.A, V.Dudrovej 4.A, V. Gerovej 4.A, S. Chovaníkovej 4.A, M.Nemčíkovi 7.A, L. Kurejovej 8.A, V. Dudrovej 8.A

        • Čo nás čaká v mesiaci marec?
          • Čo nás čaká v mesiaci marec?

          • 5.3.2019 - Steel Park Košice - exkurzia

            11.3.2019 - Beseda „Hrnčiarstvo a drotárstvo“

            19.3.2019 - Beseda so spisovateľkou Lenou  Riečanskou

            21.3.2019 - Biblická súťaž a olympiáda ZŠ s MŠ Zalužice

            22.3.2019 - Deň vody - exkurzia Michalovce

            29.3.2019 - Matica slovenská - „Hrdinovia Malej vojny“ - 80. výročie tragických udalostí na východnom Slovensku roku 1939

            do konca mesiaca - Zážitkové čítanie Johanes Jensen - Zemplínska knižnica Gorazda Zvonického Michalovce

            do konca mesiaca - Aktivita v školskej knižnici - rozprávky Dobšinského

            do konca mesiaca - Aktivity koordinátorov

             

          • Exkurzia Steel park Košice

          • Dňa 5.3.2019 žiaci ôsmeho a deviateho ročníka navštívili zábavné technické centrum Steel Park v Košiciach. Expozícia im ponúkla aktívne hranie sa s vyše 50 exponátmi demonštrujúcimi príbeh ocele z oblasti hutníctva, geológie, fyziky, chémie, bezpečnosti a strojárstva. Overili si, že svet okolo nás je zaujímavý a to čo je vo vzorcoch funguje aj v Steel parku a je možné sa toho dotknúť. Žiaci aktívne pracovali v bádateľskom prírodovednom laboratóriu na tému: „Ako oklamať svoje zmysly“. Viaceré fyzikálne procesy si mohli aj sami vyskúšať – ťažiť suroviny v interaktívnom pieskovisku, použiť geologický vrták, separovať kovový odpad ovládaním elektromagnetického žeriavu. Žiakom sa páčila práca s magnetmi, vákuum, levitácia. Na záver sme sa zúčastnili výstavy „Klamárium“. Snahou výstavy bolo na príklade optických klamov ukázať a vysvetliť niektoré všeobecné princípy ľudského zrakového vnímania. Výstavu tvorilo 30 známych i menej známych zrakových klamov. Dúfame, že prostredníctvom tejto exkurzie sme podnietili kreativitu našich žiakov a rozšírili sme ich vedomosti.

        • Testovanie T9 - 2019
          • Testovanie T9 - 2019

          • Celoslovenské testovanie žiakov 9. ročníka základných škôl pod názvom Testovanie 9 - 2019 sa uskutoční 3. apríla 2019 (streda) z predmetov matematika a slovenský jazyk a literatúra. Náhradný termín testovania sa uskutoční 16. a 17. apríla 2019 (utorok, streda). Informácie o Testovaní 9 - 2019 sú zverejnené na stránke NÚCEM, ktorá testovanie realizuje.

        • Jarné prázdniny
          • Jarné prázdniny

          • Jarné prázdniny sa začínajú 18. februára 2019 (pondelok) a končia sa 22. februára 2019 (piatok). Vyučovanie sa začína 25. februára 2019 (pondelok).

          • Valentínska pošta

          • „Šťastný je ten, kto má priateľov a smie byť priateľom iných.“

            V duchu ocenenia skutočného priateľstva sme spoločne oslávili aj deň sv. Valentína. Žiaci ôsmeho ročníka prevetrali internetové stránky a vybrali tie najkrajšie citáty a myšlienky o priateľstve. Srdiečkami vyzdobená školská stena, ktorú vytvorili, slúžila ako odkaz všetkým kamarátom. O tom, akí sú, akí byť majú.. 

            Mladší žiaci mohli prostredníctvom Valentínskej pošty a poštára Valentína (Š. Bardoci) poslať vlastnoručne vyrobený pozdrav svojmu najlepšiemu kamarátovi. Radosť v očiach obdarovaných bola nepopísateľná...

          • Hviezdoslavov Kubín

          • Aj tento rok sa v januári na našej škole uskutočnila súťaž v recitácii pod názvom Hviezdoslavov Kubín. V rámci triednych kôl boli vybraní najlepší recitátori, ktorí sa zúčastnili školského kola. Zas tí najlepší boli ocenení. Za prvý stupeň S. Benejová a V. Gerová, za druhý stupeň Š. Gavula, P. Gavula a M. Mikovčík. Srdečne blahoželáme a tešíme sa na budúci rok.

          • Poď hrať pingpong!

          • Druhý polrok sa na našej škole už tradične začal stolným tenisom. Tento krásny šport si mali žiaci možnosť osvojovať a zdokonaľovať počas veľkých prestávok, ako aj na niekoľkých vyučovacích hodinách telesnej a športovej výchovy. Svoje majstrovstvo hráči následne predviedli na celoškolskom turnaji s názvom „Poď hrať pingpong!“. Tohtoročnými víťazmi sa vo svojich kategóriách stali súrodenci Ciklaminyovci a Hlivákovci, z jednotlivcov L. Gavulová, E. Kalafaktorová a P. Pirč. Exhibične sa do hry zapojili aj pedagógovia školy, ktorých sprevádzali búrlivé ovácie a povzbudzovanie zo strany žiakov.

            Tešíme sa zas o rok!

        • Čo nás čaká v mesiaci február?
          • Čo nás čaká v mesiaci február?

          • 5.2.2019 - Beseda „Počítačová kriminalita“ s pracovníkom PZ Michalovce

            15.2.2019 - 13. školský ples „Páví ples“

            do konca mesiaca - Hviezdoslavov Kubín - školské kolo

            do konca mesiaca - Rodičovské združenie pre 9. ročník

            do konca mesiaca - Aktivity koordinátorov

            do konca mesiaca  - Stolnotenisový turnaj

        • Čo nás čaká v mesiaci január?
          • Čo nás čaká v mesiaci január?

          • 21.1.2019 - Hodnotiaca porada za I. polrok

            25.1.2019 - Riaditeľské previerky pre 9. ročník

            do konca mesiaca - Školské kolá olympiád

            do konca mesiaca - Aktivity koordinátorov

          • Vianočný punč žiackej rady

          • Pri príležitosti blížiacich sa vianočných sviatkov, žiacka rada našej školy pripravila pre žiakov a učiteľov „Vianočný punč“, ktorý si vychutnali z vlastných  pohárov vo štvrtok 20.12.2018 v priestoroch našej školy. Všade bolo cítiť pohodovú vianočnú atmosféru, na ktorú sa už všetci netrpezlivo tešili. Nakoniec žiacka rada zaželala všetkým – Šťastné a pokojné Vianoce, veľa lásky, úsmevu, porozumenia a splnených túžob v novom roku 2019.

            Ďakujeme!

        • Vianočné prázdniny
          • Vianočné prázdniny

          • Vianočné prázdniny sa začínajú 24. decembra 2018 a končia sa 7. januára 2019. Vyučovanie sa začína 8. januára 2019 (utorok).

        • Riaditeľské voľno
          • Riaditeľské voľno

          • V zmysle Vyhlášky MŠ SR č.231/2009 Z.z. o podrobnostiach o organizácii školského roka na základných školách, na stredných školách, na základných umeleckých školách, na praktických školách a na odborných učilištiach, podľa § 3 ods.10, Vás ako riaditeľka školy informujem o poskytnutí riaditeľského voľna pre žiakov Základnej školy v Jovse, v termíne 21.12.2018. Riaditeľské voľno v tomto školskom roku 2017/2018 poskytujeme prvykrát.

            S pozdravom PaedDr. Katarína Kereštanová,riad. ZŠ