• Mikuláš v škole: Deti - deťom v núdzi

          • Na našej škole sa tento rok uskutočnil netradičný Mikuláš, pod názvom Deti – deťom v núdzi. Na úžasný podnet žiackej rady, deti prišli s nádhernou myšlienkou ako pomôcť deťom na Ukrajine. Deti ukázali, že majú naozaj štedré srdce a spoločnými silami, naplnili veľké balíčky sladkosťami. Uvedomili si, že v živote nie je dôležite darčeky len dostávať, ale práve naopak, vedieť sa s nimi podeliť a urobiť tak veľkú radosť ľuďom, ktorí to naozaj viacej potrebujú.

            Ďakujeme všetkým, že pomáhate ľuďom na Ukrajine.

          • Mikuláš v gréckokatolíckom chráme

          • Na sv. Mikuláša, mali deti ešte jedno prekvapenie v gréckokatolíckom chráme, kde aj tam zavítal biskup Mikuláš, ktorý opäť rozdával darčeky šikovným a dobrým deťom. Deti mu za tie chutné sladkosti poďakovali a predviedli svoje mikulášske predstavenie. Keďže deti boli veľmi šikovné, tak sv. Mikuláš prisľúbil, že o rok príde zas.

          • Noc v Benátkach - divadelné predstavenie Košice

          • V rámci kultúrneho vyžitia sa žiaci ročníkov V.A – IX.A zúčastnili divadelného predstavenia v Košiciach. Pozreli a vypočuli si nádhernú deviatu operetu od Johanna Straussa – NOC V BENÁTKACH. Opereta sa im „veľmi páčila“, dej sa odohrával v Benátkach v polovici 18. storočia v rámci karnevalového veselia. Po skončení predstavenia si žiaci pozreli aj nádhernú, vianočnú výzdobu mesta a spokojní, plní zážitkov, cestovali domov. Opäť sa tešia na ďalšie vynikajúce akcie.

        • Čo nás čaká v mesiaci december?
          • Čo nás čaká v mesiaci december?

          • 5.12.2018 - Noc v Benátkach - divadelné predstavenie Košice

            5.12.2018 - Mikuláš - OcÚ Hnojné

            6.12.2018 - Mikuláš a výzdoba stromčeka v škole

            6.12.2018 - Mikuláš v gréckokatolíckom chráme v Jovse

            7.12.2018 - Vianočné tvorivé dielne OcÚ Jovsa

            14.12.2018 - Vianočné vystúpenie - Perinbaba

            20.12.2018 - Vianočný punč

            do konca mesiaca - Aktivity koordinátorov

          • Správna voľba povolania - príležitosť k úspechu

          • Dňa 28. novembra 2018 sa žiaci 9.A triedy zúčastnili DOD na Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Michalovciach. Dozvedeli sa veľa o štúdiu, ochutnali a zažili prehliadku farieb, chuti a krásy. Spoznali svojich budúcich zamestnávateľov a zapojili sa aj do lákavých súťaží. Návšteva školy sa im veľmi páčila a preto mnohí z nich uvažujú o štúdiu na tejto škole.

          • Európsky týždeň boja proti drogám

          • V týždni od 12. - 16. novembra 2018 prebiehali na našej škole aktivity, ktoré boli zamerané na prevenciu proti drogám a iným patologickým javom pod názvom  Európsky týždeň boja proti drogám. V posledných rokoch sa veková hranica  užívateľov drog znižuje, čo nás vedie k zvýšeniu pozornosti a k zamysleniu sa nad touto skutočnosťou. Realizovaním rôznych aktivít,  chceme poukázať na tvorivosť, vnímavosť žiakov a prispieť tiež k rozumnému tráveniu ich voľného času. 

            Európsky týždeň boja proti drogám 12.11. – 16.11.2018

            Pondelok: POVZBUDZOVAČ

            • Žiaci prvého stupňa si prostredníctvom aktivity s lanom navzájom vyjadrili empatiu a vzťah voči sebe navzájom.  Do kruhu si pozývali spolužiakov, ktorým sú vďační a za ich vďaku im poďakovali pekným slovom...

            Utorok: FOTOALBUM

            • Prostredníctvom videa na www.ovce.sk sme zisťovali aké negatívne následky môže spôsobiť neuvážené využívanie počítačov a uverejňovanie fotografii.  Následne žiaci 1. stupňa vytvorili makety oviec a prostredníctvom nich navodili komunikačné situácie.
            • Žiaci 2. stupňa komunikovali svoje skúsenosti s uverejňovaním fotografií a príspevkov na sociálnych sieťach.

            Streda: ROZHÝB SVOJE MÚDRE KOSTI

            • Streda sa niesla v efektívnom trávení veľkej prestávky, kde si žiaci mohli zmerať  fyzické sily pri pobyte vonku v areáli školy. Zmyslom bolo cez pohyb zlepšiť činnosť mozgu,  a tak sa pripraviť na ďalšie vyučovanie.

            Štvrtok: SVET OKOLO MŇA PROSTREDNÍCTVOM PIATICH ZMYSLOV

            • Vo štvrtok  žiaci 2. stupňa vytvárali pojmovú  mapu zameranú na svoje zmysly. K jednotlivým častiam makety hlavy dopisovali čo radi vidia, počúvajú, rozprávajú...

            Piatok: RADOSŤ

            • Tvorbou básne s vopred danou štruktúrou – akrostich, cinquain sa realizovali naši starší žiaci. Ak máme dobrého priateľa,  tak sme v živote šťastní.  Touto formou chceli žiaci vyjadrili svoj pozitívny vzťah k úprimnému priateľstvu.
        • STM Košice - exkurzia
          • STM Košice - exkurzia

          • Dňa 21.novembra 2018 sa žiaci siedmeho, ôsmeho a deviateho ročníka zúčastnil exkurzie v Slovenskom technickom múzeu v Košiciach. Navštívili sme expozíciu s názvom „Sieň elektrických výbojov“, kde sa žiaci mali možnosť zoznámiť s elektrostatikou a technikou vysokých napätí prostredníctvom dynamických ukážok a pokusov, v niektorých prípadoch aj s interaktívnym prístupom žiakov. Okrem informácií o vynálezcoch v oblasti silnoprúdovej elektrotechniky a elektroenergetiky, kde môžeme spomenúť Otta von Guericke, Augusta Toeplera, Jamesa Wimshursta, R. J. Van de Graaffa, N. Teslu, M. Faradaya či H. Cavendisha a iných sa tvorcovia expozície snažili žiakom umožniť priame stretnutie s fenoménom elektriny prostredníctvom funkčných dynamických exponátov. V chronologickom slede ide o elektrostatické generátory, rôzne typy Teslových transformátorov, Ruhmkorffov induktor, Marxov generátor, prístrojový transformátor napätia a iné.

            Okrem klasických demonštrácií účinkov statickej elektriny, mali možnosť uvidieť predvádzané až 80 cm iskrové výboje - umelé blesky z Teslovho transformátora smerované do Faradayovej klietky. Žiaci sa tiež, oboznámili s princípom iontového motora. Pozornosť priťahovali  aj demonštrácie elektromagnetického vyfukovania elektrického oblúka (Jacobov rebrík) alebo efektné plazivé výboje na sklenenej bariére (Lichtenbergove obrazce).

        • Informatická súťaž iBobor
          • Informatická súťaž iBobor

          • Dňa 12.11. – 16.11.2018 sa žiaci našej školy zapojili do informatickej súťaže iBobor. Žiaci si mohli overiť svoje vedomosti z informatiky a porovnať sa so svojimi rovesníkmi na celom Slovensku. Hlavným cieľom súťaže je podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie (IKT) u všetkých žiakov. Súťaž chce iniciovať v deťoch využívanie IKT, posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa.

        • Jesenné prázdniny
          • Jesenné prázdniny

          • Jesenné prázdniny sa začínajú v stredu 31. októbra 2018 a končia sa v piatok 2. novembra 2018. Vyučovanie sa začne v pondelok 5. novembra 2018.

          • 100 – výročie vzniku Česko – Slovenska

          • Žiaci našej školy na hodine dejepisu si pripomenuli vznik nového štátu Česko- Slovenska, ktoré vzniklo 28.októbra v Turčianskom Svätom Martine a 30. októbra 1918 sa Slováci –Martinskou deklaráciou prihlásili k spoločnému štátu s Čechmi. Žiakom to bolo podané formou prezentácie, pozreli si pripravené panely s danou tematikou, kládli zaujímavé otázky a nakoniec vypracovali pracovný list. Beseda, ktorá bola veľmi poučná sa im veľmi páčila, zapamätali si veľa faktov a dozvedeli sa zaujímavosti zo života významných osobností. Je veľmi potrebné, aby mladá generácia spoznávala históriu minulosti, lebo len tak môžu pochopiť aj súčasnosť.

        • Čo nás čaká v mesiaci november?
          • Čo nás čaká v mesiaci november?

          • 9.11.2018 - Detský parlament - rozhlasová relácia

            12.11. - 16.11.2018 - Týždeň otázok a odpovedí

            12.11. - 16.11.2018 - iBobor - vedomostná súťaž

            19.11.2018 - Hodnotiaca porada za I. štvrťrok

            19.11.2018 - Triedne rodičovské združenie

            21.11.2018 - Testovanie T5 - 2018

            21.11.2018 - Technické múzeum Košice - exkurzia

            do konca mesiaca - Aktivity koordinátorov

          • PÁRAČKY - spoznávame zvyky našich starých mám

          • 19.október 2018 bol pre naše deti výnimočný, lebo ho mohli prežiť so svojimi starými rodičmi v našej škole. Stalo sa už tradíciou našej školy, že v októbri sa stretávame a spoločne spomíname ako to bolo kedysi. Tentoraz sme si priblížili tradíciu párania peria. Ďakujeme ženskej speváckej skupine z Jovsy (pani Ferikovej, Pončičovej, Mandulovej, Jurovej), ktorá nám priblížila túto tradíciu ľudovou scénkou, spevmi. Pre deti bol úžasný zážitok spoločne s nimi vyskúšať si páranie a plnenie vankúšikov. Na záver s láskou vyrobili darčeky, ktoré odovzdali svojim babkám. Im patrí tiež veľká vďaka za chutné dobroty, ktoré nám priniesli.

          • Milión detí sa modlí ruženec!

          • Aj tento rok sa naša škola zapojila do projektu – Milión detí sa modlí ruženec a 18.10.2018 o 900 hod. za prítomností duchovného otca Michala Šandora z farnosti Jovsa, sme všetci modlili za jednotu a pokoj vo svete. Deti sa veľmi tešili, vyrobili aj sv. ruženec z cukríkov, na ktorých si potom aj pochutnali, dostali sv. ružence a v dobrej nálade si zaspievali pesničky o Panne Márii. Modlitba ruženca má obrovskú moc, lebo sa držíte ruky Panny Márie a ona spolu s vami dokáže vyprosiť u Pána Ježiša skutočné zázraky. Tešíme sa o rok zas.

          • Imatrikulácia prvákov

          • Milou tradíciou v našej škole je, že prváci svoj veľký deň neprežívajú len začiatkom septembra, ale rovnako slávnostný a významný sa  pre nich stal aj  9. október, kde boli uvedení  za „veľkých“ žiakov  počas slávnostnej imatrikulácie pod názvom „Mravčekovia“. Žiaci predviedli v tanci, riekankách a pesničkách, čo sa už naučili a ich snahu veľkým potleskom ocenili rodičia, učitelia a spolužiaci. Pani riaditeľka ich pasovala za právoplatných žiakov našej školy a odovzdala imatrikulačný list a medailu. Za odmenu dostali ešte sladkú dobrotu. Bol to veľký deň nielen pre prvákov, ale aj pre ich rodičov, ktorí si s radosťou odnášali pocity plné nevšedných dojmov.

        • Testovanie 5 - 2018
          • Testovanie 5 - 2018

          • Testovanie T5 - 2018 sa uskutoční 21. novembra 2018 (streda). Zúčastnia sa ho žiaci 5. ročníka ZŠ. Žiaci našej školy budú testovaní z predmetov matematika a slovenský jazyk.

            Ďalšie informácie k testovaniu piatakov na stránke NÚCEM, ktoré testovanie realizuje.

        • Čo nás čaká v mesiaci október?
          • Čo nás čaká v mesiaci október?

          • 3.10.2018 - E-test - 5.ročník - príprava na monitor

            5.10.2018 - E-test - 9.ročník - príprava na monitor

            9.10.2018 - Imatrikulácia prvákov - mravčekovia - slávnosť pera

            18.10.2018 - Milión detí sa modlí ruženec

            19.10.2018 - Páračky - deň úcty k starším

            do konca mesiaca - Aktivity koordinátorov

             

          • Pálenica Sobrance - exkurzia

          • Dňa 25.septembra 2018 sa žiaci ôsmeho a deviateho ročníka zúčastnil exkurzie v pálenici v Sobranciach. Hlavným cieľom exkurzie bola, edukatívna prehliadka pálenice na výrobu liehu s odborným vysvetlením biochemických procesov.